Verdens bedste surdejsbrød. Intet mindre. Det forpligter jo faktisk rimelig meget at proklamere det. Men det er stadig min påstand – til trods for at det er det første, jeg selv står bag. Derfor har jeg også skævet lidt til Steg & Bras for inspiration:-) Det har en sprød skorpe og en virkelig saftig og lidt sej krumme, som selv på 4. dagen er værd at spise uden en tur på brødristeren!
Det er bestemt ikke alle surdejsbrød, der kan hamle op med det – for tro mig – jeg har smagt mig gennem rimelig mange brød og dermed jo også rimelig mange pakker smør. For smør skal der til et godt surdejsbrød 🙂 Måske jeg skulle gå på slankekur på et tidspunkt… Nå, det må blive en anden dag, for jeg har også masser kager i kø til at dele med jer 🙂
Det her surdejsbrød er ikke kun verdens bedste surdejsbrød. Det er nok også verdens nemmeste. Det eneste det kræver er lidt planlægning, for det er immervæk et par dage undervejs.
Du skal bruge:
- 2 dl surdej
- 800 g hvedemel
- 200 g rugmel
- 1 spsk havsalt
- Vand
Sådan gør du:
- Bland surdej, de to slags mel og et par dl vand i din røremaskine og rør godt
- Tilsæt nu salt og vand skiftevis til du har brugt al saltet og dejen er tyktflydende (kommer du al saltet i på én gang, kan det dræbe din surdej og brødet bliver tungt og klægt)
- Rør nu dejen på røremaskine ved så høj hastighed som muligt i 20-25 min. til dejen bliver smidig. Jeg har en alm. Kitchen Aid og brugte trin 6
- Kom dejen i en skål, kom husholdningsfilm over og lad stå i køleskabet i 2 dage
- Skrab forsigtigt dejen ud på et meldrysset stykke bagepapir på bordet – og ikke noget med at ælte al luften ud af den!
- Spænd brødet op – dvs. tag fat i brødet et sted ude ved kanten og fold kanten helt over til den modsatte side. Gør det hele vejen rundt
- Lad brødet hæve på bagepapiret 1-2 timer
- Tænd imens ovnen på højeste varme – min ovn går til 280 grader. Når ovnen er godt varm, sætter du en bradepande med vand ind i bunden af ovnen. Lad ovnen varme godt op og lave en masse god damp – ca. 20 minutter – stadig uden brødet
- Sæt nu brødet ind i den meget varme ovn (og pas på dampen, som slår ud) og bag det først 20 minutter med damp
- Tag så bradepanden ud, vend brødet på hovedet og lad det bage yderligere 15-20 minutter
- Nu har du et virkelig velsmagende, virkelig lækkert brød til smør, til ostebordet, morgenbordet, til french toast, til suppe eller hvad du gerne vil bruge verdens bedste surdejsbrød til
Velbekomme!:-)
Tip: Har du ikke en surdej i forvejen, så kan du lave det ved at røre 2 dl mel (bland gerne rug, hvede og ølandshvede) og 2 dl vand. Lad stå til dagen efter, udækket på køkkenbordet. Tilsæt nu 1 dl melblanding og 1 dl vand og rør rundt. Gør det samme hver dag i ca. 4-5 dage til surdejen bobler. Opbevar nu din surdej i en lukket beholder i køleskabet og tilsæt nu 1 dl mel + 1 dl vand ca. hver 10. dag.
Det ser godtnok lækkert ud dit brød fra mormors gamle opskriftsbog. Hvor er det dog en skam, at alle de gode gamle opskrifter fra vores barndoms tid af, bliver glemt og erstattet af ” ny hurtig mad i mikro’en”.
Har heldigvis en surdej klar, så det må prøves her i weekenden!