Jeg er blevet helt tosset med at bage med surdej. Det lyder jo absurd. Det er det nok også, og jeg beklager på forhånd. Men hold op, hvor bliver der bare noget godt brød ud af det! Som i: VIRKELIG godt brød! Og det bedste af det hele er, at det er nemt at arbejde med. Tag nu fx de her ølandshvedeboller med surdej: Dejen skal bare æltes sammen på maskine, hæve en dags tid eller to, skæres af i passende størrelse og bages.
Og nu her 6 dage senere er bollerne stadig saftige og lækre indvendig. Skorpen er måske blevet lidt kedelig, men stænk med lidt vand og så en tur i ovnen/på brødristeren og de er stadig en fornøjelse at spise – og ikke blot en sur pligt.
Prøv fx at tænke på alle de boller, du hidtil har bagt, og hvor mange af dem har du haft lyst til at sætte tænderne i 6 dage senere? Nej, vel? 🙂 Så kom du bare i gang!
Udgangspunktet for de her ølandshvedeboller med surdej er det samme som verdens bedste surdejsbrød. Alligevel er få ting ændret, så du får opskriften her.
Til 15 boller skal du bruge:
- 2 dl surdej
- 800 g ølandshvedemel
- 200 g speltmel
- 1-1½ spsk groft salt
- vand
Sådan gør du:
- Bland de to slags mel med halvdelen af saltet og hæld nu surdejen i sammen med 3-4 dl vand
- Rør godt med røremaskinen til dejen er ensartet. Tilsæt nu mere vand til dejen har konsistens som en ikke for tyk grød
- Ælt dejen på røremaskinen på mellemhøj hastighed i 20-30 minutter til dejen er blevet smidig og sej og nemt slipper både skålens kant og fingrene, når du rører ved den
- Hæld dejen i en skål, sæt husholdningsfilm over og lad den hæve i køleskabet 1-2 dage efter temperament
- Tag dejen ud af køleskabet og tænd nu ovnen på 260 grader og sæt en bradepande med vand ind i bunden af ovnen
- Drys et lag mel på bordet og hæld nu forsigtigt dejen ud i melet, mens du samtidig skraber den fri langs skålens kanter
- Drys et tyndt lag mel hen over dejen, og skær den nu ud til boller med en hård plastdejskraber, paletkniv eller lignende
- Fold den ene halvdel af bollen ind over den anden. Gentag 2-3 gange, så bollen bliver spændt op. Gentag med alle bollerne
- Bages 7-8 minutter med damp i ovnen (bradepanden med vand), tag den herefter ud og bag videre – i alt ca. 25 minutter. Når der er 5-7 minutter tilbage, kan du tjekke, om bunden er blevet sprød. Hvis ikke den er på vej, så vend bollerne med bunden i vejret de sidste minutter
- Lad bollerne køle af på en rist og nyd dem lune med smør og dit favoritpålæg – fx hjemmelavet nutella. Og nyd også, at du har lækre, saftige boller i mange dage. Lune eller ej.
TIP: dampen som slår ud af ovnen er meget varm, så pas på! Det samme er bollerne, hvis de skal vendes. Der hvor de er meldryssede, er de mindst varme, så hold der, når du vender dem:-)
Velbekomme!:-)