Lækre og nemme fødselsdagsboller/teboller

Jeg synes som regel, jeg har god succes med smagen i mine boller, men indrømmer gerne, at de sjældent  er hverken pæne eller ens at se på, og det kan jeg da godt irriteres lidt over. Særligt når jeg nu ser så stort et bageforbillede i min mormor, og hendes boller var altid runde og ens! Så nu har jeg virkelig gjort mig umage, og i anledningen af min mormors fødselsdag forleden (hun kunne være blevet 83 år), bagte jeg disse skønne boller, som ikke kun smagte skønt – de blev for en gangs skyld også pæne.

Fødselsdagsboller/teboller

Nybagte teboller klar til koldt smør

Opskrift på fødselsdags- eller teboller – ca. 18 stik

  • 50 g gær
  • 5 spsk sukker
  • 3 æg
  • 4 dl danskvand
  • 2 tsk groft salt
  • 1 dl olie (fx vindruekerne, bare ikke oliven- eller koldpresset rapsolie)
  • ca. 800 g mel (jeg brugte landhvedemel, men brug hvad du har lyst til – bare vær opmærksom på, at de grovere meltyper suger mere væde)

Sådan gør du:

  1. Opløs gæren i sukkeret
  2. Tilsæt de øvrige ingredienser (undtagen mel) og rør godt
  3. Kom mel i til dejen er blød og smidig og stadig en smule klisteret – det kan sagtens være både lidt mere eller mindre end 800 g
  4. Lad dejen hæve  tildækket i 1 time
  5. Form herefter dejen til boller og pensl dem evt. med æg, mælk eller vand og lad efterhæve på pladen ca. 30-40 min
  6. Bages ved 225 grader (ikke varmluft) i ca. 12 min.
  7. Spises lune med koldt smør og en god kop varm chokolade – også selv om det er sommer på kalenderen 🙂

Velbekomme!:-)

5 comments

    • Louise Mølbæk says:

      Hej Karoline,
      Jeg bager stort set altid med over-under-varme. Jeg synes, at varmluft kan give ujævn bagning og tørre lidt ud. Så ja, brug over/under-varme 🙂
      Rigtig god fornøjelse!
      Kh. Louise

Skriv et svar