Ikke kun er det i dag min fars fødselsdag. Det er også mine forældres bryllupsdag. Smart tænkt af den som kunne glemme sådan en dag. Det skal han dog have, min far. Han husker alle mærkedage langt bedre end min mor, og selv om de i dag ‘kun’ har været gift i 31 år, har min mor vist allerede fået de blomster af min far, som et helt liv kunne gøre krav på. Det ændrer da ikke på, at jeg har benyttet lejligheden til at bage hende en bryllupsdagskage. Min far fik jo en brunsviger med på arbejde, så han mangler ikke noget:-)
Maj er blevet hindbær måned da de som tidligere nævnt er på månedstilbud i Bilka og Netto. Desuden har jeg stadig bunker af nougat liggende fra jul, som trænger til at blive brugt, så hvorfor ikke kombinere de to i en skøn lagkage? I min mands familie har jeg ry for ikke at bryde mig om lagkage. Det er kun delvist sandt. Men når lagkage er synonym med købe-lagkage-bunde til 9,95 kr. for tre bunde og pulver-kagecreme toppet med hvid glasur, tivolikrymmel og flødeskum, så er jeg til hver en tid på ‘nej tak-holdet’. Men når den består af lyse bunde med marcipan og hvid chokolade, hindbærsylt, nougatcreme med hasselnøddecrunch, hvid chokolade creme med hindbær og er strøget op med en choko-nougat creme og efterfølgende pyntet med friske hindbær og hasselnøddecrunch, så skifter jeg straks til ‘ja tak-holdet’.
Hvad med dig? Er du til lagkager? Og hvad er din yndlingslagkage?
Her følger opskriften
Lagkagebunde m/marcipan og hvid chokolade:
- 100 g ren rå marcipan
- 125 g flormelis
- 125 g smør
- 7 æggeblommer
- 2 tsk vanillepulver (Dr. Oetkers Vanilje Twister)
- 150 g hvedemel
- 7 æggehvider
- 100 g sukker
- 125 g hvid chokolade
Hindbærsylt:
- 125 g hindbær (jeg brugte friske, men da de skal koge, er frosne mindst lige så gode)
- 50 g lys rørsukker
Hasselnøddecrunch:
- 200 g hasselnødder
- 80 g flormelis
Nougatcreme:
- 375 g piskefløde
- 200 g nougat
Hvid chokoladecreme m/hindbær:
- 250 g friske hindbær
- 250 g piskefløde
- 150 g hvid chokolade
- 2 tsk vanillepulver (fra Dr. Oetker Vanilje Twister)
- 1 spsk lys rørsukker
- 4 past. æggeblommer
Choko-nougatcreme:
- 75 g mørk chokolade (jeg brugte Toms Ekstra m/Orange)
- 85 g nougat
- 250 g piskefløde
Sådan gør du 2 dage i forvejen:
Bag bundene. Opskriften har jeg fundet i Odense Marcipans bog Kager, Desserter & Konfekt- Stjernestunder & Gæster
- Ælt marcipan, æggeblommer, flormelis, vanilje og smør godt sammen på røremaskinen eller med en håndmixer.
- Tilsæt melet
- Smelt den hvide chokolade enten ved lav styrke i microovn eller over vandbad
- Pisk æggehvider og sukker stift
- Tilsæt først den hvide chokolade til marcipanmassen og vend herefter forsigtigt de stift piskede æggehvider i
- Dejen hældes i en springform (ca. 26 cm) og bages ved 170 grader til den er gennembagt og mærkes fast, når man trykker let på midten (50-55 min.)
- Når bunden er bagt og kølet af et øjeblik, vendes formen på hovedet ud på et nyt stykke bagepapir for at få både over og underside af kagen helt flad
- Når kagen er helt afkølet, flækkes den til tre bunde
Mens bunden bages, laves nougatcremen.
- Hak nougat i små tern og kom i en skål
- Varm fløden langsomt op til kogepunktet
- Lige inden fløden koger, hældes den over nougatstykkerne og der røres til en ensartet masse
- Dæk skålen med film (helt ned at røre cremen, så den ikke danner kondens) og stil på køl til næste dag
Sådan gør du dagen før
Du skal nu lave hasselnøddecrunch, hvid chokoladecreme, hindbærsylt samt samle kagen. Start med hasselnøddecrunch:
- Smelt flormelis på en pande til flydende karamel
- Tilsæt nødderne og rør det hele godt sammen på panden nogle minutter, så nødderne får en fyldig, ristet smag
- Skrab crunchen ud på et stykke bagepapir og lad det afkøle helt, inden det hakkes med en brødkniv (så undgår du, at det sprøjter)
- Herefter laves hindbærsylt ved at koge sukker og hindbær i ca. 5-6 minutter og lade afkøle lidt
Mens hindbærsylten køler en smule, gør du klar til at samle kagen. Har du en justerbar kage/moussering, så brug den. Ellers brug den springform, som du bagte bunden i.
- Kom en strimmel kageplast rundt langs kanten. Kageplast kan fx købes hos KOK, men har du ikke noget, så klip en plasticlomme til, så den passer rundt i kanten
- Læg herefter en bund nederst i formen og smør bunden med hindbærsylten
- Pisk herefter nougatcremen luftig (pas på ikke at piske for meget – den skiller hurtigt!) og tilsæt halvdelen af nøddecrunchen. Fordel nougatcremen ovenpå hindbærsylten og læg endnu en bund, og stil så på køl, mens du laver den hvide chokoladecreme
Hvid chokoladecreme med friske hindbær
- Smelt chokoladen ved svag varme i microovnen eller over vandbad. Lad den køle lidt
- Rør æggeblommer, vanille og sukker til en lys og luftig masse og vend chokoladen sammen med æggemassen
- Pisk fløden til skum og vend forsigtigt sammen med ægge-chokoaldemassen.
- Vend herefter de friske hindbær i cremen og fordel cremen på oven på kagen
- Kom den sidste bund på, pak kagen ind i husholdningsfilm og sæt på køl til dagen efter
På dagen for servering
Choko/nougat creme og pynten er nu det sidste, der mangler.
- Smelt chokolade og nougat sammen ved svag varme i microovnen eller over vandbad
- Pisk fløden til skum og kom en smule af skummet op til den smeltede chokoladeblanding og rør godt
- Kom herefter chokoladeblandingen op til fløden og vend forsigtigt rundt. Stil på køl nogle timer
Nu skal kagen smøres op med choko/nougat cremen ved først at befri kagen for form og plast og herefter fordele cremen med en paletkniv på både sider og top.
TIP: Har du svært ved at få det helt skarpt, så sæt kagen lidt på køl og varm derefter paletkniven op ved at dyppe den i kogende vand først. Den varme paletkniv gør det meget lettere at få et pænt resultat. Husk at varme den mellem hvert strøg. På samme måde kan du få flotte snit, når du skærer kagen ud, hvis du dypper kniven i varmt vand mellem hvert snit.
Til slut pyntes kagen med friske hindbær og resten af nøddecrunchen og stilles på køl til servering.
Velbekomme!:-)
Hvor mange peroner er der til i denne kage 😀
Hej Stine,
Kagen er høj – ca. 10 cm, og ca. 24 cm i diameter. Ud fra det vil jeg sige 16-20 personer afhængig af kagesulten. Og når din egen kage er færdig, kan du altid bruge http://www.kageberegner.dk til at estimere, hvor mange der er til 🙂
Mange hilsner fra Louise
Vil jeg kunne bruge bundene og bare putte hindbærmousse imellem …. .?
Hej Kamilla,
Det kan du sagtens. Du kan bruge bundene sammen med den mousse du ønsker dig. De er sødlige og saftige pga. marcipanen, så de vil gå godt til hindbærmousse.
God bagning 🙂
Kh. Louise
Hej Louise,
Kan jeg skifte vaniljepulvert ud med vanilje essens? Kan simpelthen ikke få fat i pulver….
Tak for skønne opskrifter og vejledning 🙂
Hej Cecilie 🙂
Tak for din søde besked.
Du kan godt skifte ud med vaniljeessens. Men jeg vil anbefale dig at bruge rigtig vaniljestang (altså kornene), hvis det er muligt? Jeg synes selv, at vaniljeessens kan blive en lidt stram omgang. Men hvis det er det, du har, er det det du bruger. Bare pas på doseringen 🙂
Kh. Louise