På min mands side af familien er brunsviger den eneste rigtige fødselsdagskage uanset om man er ung eller gammel. Nu har jeg boet flere steder i både Jylland og Københavnsområdet og ved af erfaring, at fødselsdagskage er et regions- (eller måske nærmere et religions-) spørgsmål, som ikke kan diskuteres.
I dag har min far så fødselsdag, og har bedt om en brunsviger til at tage med på sit arbejde (til trods for at mine forældre faktisk ikke bor i et brunsviger-kagemands-område). Som altid elsker jeg at bage til særlige begivenheder, og det bliver selvfølgelig efter svigermors opskrift, som i følge pålidelige kilder er verdens bedste brunsviger.
Til én bradepande:
- 1/2 pakke gær
- 100 g smør
- 1 æg
- 50 g sukker
- 1/4 L mælk (brug hvilken slags du har, undtagen kærnemælk)
- 1/4 tsk salt
- ca. 500 g hvedemel
Til remoncen desuden:
- 150 g smør
- 200-250 g brun farin
- 1-2 spsk fløde
Sådan laver du dejen:
- Lun mælken, så du ikke mærker nogen temperaturforskel, når du stikker en finger i (ca. 37 grader)
- Rør gæren ud i den ene halvdel af mælken og smelt smørret i den anden halvdel
- Kom sukker, salt og æg i den smeltede, lune smør-mælkeblanding og bland de to mælkeblandinger
- Tilsæt melet lidt efter lidt. Måske skal du bruge mere, måske skal du ikke bruge det hele. Dejen skal være blød og glat
- Lad dejen hæve tildækket et lunt sted ca. 30 min.
Mens dejen hæver, laver du remoncen:
- Smelt smør og brun farin sammen i en gryde ved lav varme
- Rør til sukkerkornene er helt opløst
- Tilsæt fløden til sidst (det forhindrer, at remoncen størkner og bliver hård på kagen, når den er bagt)
Kagen laves færdig:
- Når dejen har hævet ca. 30 min., trykker du den ud i en bradepande beklædt med bagepapir
- Prik en masse huller i dejen (hvor remoncen kan løbe ned) og fordel remoncen over dejen
- Lad kagen efterhæve ca. 45-60 min. og bag den herefter ca. 20 min. ved 200 grader (ikke varmluft)
- Når kagen tages ud af ovnen, kan den straks efter pensles med lidt vand for at være sikker på, at remoncen ikke bliver hård
Skal kagen bruges som rigtig fødselsdagskagemand, kan den pyntes med slik og/eller flødeskum alt efter humør. Men den er mindst lige så lækker uden, serveret lun med en god kop te eller kaffe.
Velbekomme!:-)
2 comments